Çiftçilerin sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından ödenmesi gerekiyor.
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, çiftçilerin değerli bir bölümünün sosyal güvence kapsamında olmadığını belirterek, “Çiftçiler ve yetiştiriciler brüt asgari ücretin yüzde 14’ünü oluşturuyor. Çiftçi ve yetiştirici sigorta primlerini rahat ödesin diye yüzde 20,5, devlet tarafından karşılanmalıdır.” terimini kullandı.
Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçi ve yetiştiricilerin sigorta teminat haklarını değerlendirdi.
Çiftçilerin ödediği asgari sigorta priminin brüt asgari bedelin yüzde 34,5’ine tekabül ettiğini ve bu kapsamda 4 bin 628 lira olan sigorta primini ödemelerinin zor olduğunu vurgulayan Çelik, çiftçinin değerli bir kısmının çiftçinin ödeyemediğine dikkat çekti. yeterli gelir düzeyine ulaşamadıkları için sosyal güvence kapsamında olamazlar. . Bu nedenle çiftçilerin sigorta primlerini ödeyemediklerini ve sosyal güvenceden mahrum bırakıldıklarını kaydeden Çelik, “Çiftçi ve yetiştiriciler brüt asgari ücretin yüzde 14’ünü, yüzde 20,5’ini devlet ödemeli ki çiftçi ve yetiştiriciler yaşayabilsin. sigorta primlerini kolayca öderler.” değerlendirmesini yaptı.
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin değerli bir bölümünün benzer durumda olduğuna dikkat çeken Çelik, tüm çiftçi ve yetiştiricilerin sosyal güvenlik konusunun öncelikli olarak incelenmesi gerektiğini belirtti.
Çobanlar için tavsiyeler
Çobanların da sosyal güvenceden yoksun bırakıldığına değinen Çelik, şu ifadeleri kullandı:
“Yetiştiriciler sigorta primlerini ödemeye çalışsalar da zaman zaman ödeyemedikleri aylarda sigorta borçları nedeniyle çoban çalıştırma esasını alamıyorlar. Destekten önceki ayda yetiştiricilerin SGK’ya kayıtlı olması şartıyla. başvuru tarihinden itibaren sigorta prim borçlarının ödenip ödenmediğine bakılmaksızın çoban istihdam desteği 6 ay süreyle ödenir.SGK işçi ve işveren prim tutarının tamamı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘çoban çalıştırma desteği’ olarak SGK tutarında ödenir. destek ödemelerinin başlayacağı ay itibariyle sorunun analizini sağlayacaktır.
İŞKUR tarafından verilen istihdam teşviklerinde çalıştırdıkları çoban işçisi olan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin ve çobanlarının sigorta primlerinin diğer işçilere verilen teşvikler çerçevesinde karşılanması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Analiz için koyun yetiştiricilerinin sosyal güvenlik sorunlarının, yetiştiricilerin ödenmeyen sigorta prim borçlarının ve ödenmeyen sigorta primlerinin artık yüzde 100’e düştüğünü belirten Demir, “Ziraat Bankası önceki yıllarda olduğu gibi tahakkukların ödenmesi için faizsiz kredi vermeli. Çobanın sefaletinin had safhada olduğu günümüzde bu ve benzeri sorunların tahlil edilmesi büyük kıymet arz etmektedir.” değerlendirmesini yaptı.